Hírlevél 2022.06.16.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Új dokumentum-csomag: OTSZ 2022
 2. A nyári diákmunka foglalkoztatási szabályai 2022
 3. A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatai
 4. Jelentés a kereskedelmi ágazatban működő munkáltatók célvizsgálatáról
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 6. Munkavédelmi hírek
  • Hatályba lépett a módosított OTSZ
  • Ezt kell tudni az idei diákmunka szabályokról
  • A dolgozót és a céget is megbetegítheti a rosszul berendezett iroda
  • Minden harmadik irodai munkavállaló teljes mértékben vagy részben otthonról dolgozik
  • 40 millió forintot kapnak a selypi azbesztgyár dolgozóinak özvegyei

Üdvözlettel:
Kling Péter

Új dokumentum-csomag: OTSZ 2022

Az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 2022. évi változása rengeteg olyan módosítást hozottami miatt a régebben készült/meglévő tűzvédelmi szabályzatokat át kell dolgozni. Ehhez a munkához készült ez a dokumentum-csomag segédlet, amiben a 2022. június 13-tól érvényes OTSZ szerint kidolgozott dokumentumok vannak, illetve olyan egyéb segédanyagok, amik megkönnyítik a régi/jelenlegi tűzvédelmi dokumentumok (szabályzatok, használati szabályok, kiürítéssel, ill. ellenőrzéssel, karbantartással, felülvizsgálattal kapcsolatos dokumentumok) átdolgozását. 

Ez a dokumentum-csomag a 2020-ban kiadott anyag (az OTSZ 2020 dok.csomag) felülírt, átdolgozott kiadása.
A dokumentum-mintákban kiemelten vannak megjelenítve a 2022-es változások.

Erre a linkre kattintva megtekinthető, hogy milyen dokumentumok találhatók a csomagban.
Bővebb információ és megrendelés a webáruházunkban: ezen a linken.

Tájékoztató a nyári diákmunka foglalkoztatási szabályairól (2022)

Megjelent a Technológiai és Ipari Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának tájékoztatója a nyári diákmunka foglalkoztatási szabályairól (2022).
A Foglalkoztatási szabályok - nyári diákmunka (2022) - dokumentum, amely innen tölthető le.
A nyári diákmunka munkavédelmi kérdéseiről (2022). szóló tájékoztató pedig innen érhető el.

Jelentés a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2022. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól

Megjelent a Technológiai és Ipari Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának jelentése a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2022. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól. Innen tölthető le.

Jelentés a kereskedelmi ágazatban működő munkáltatók célvizsgálatáról

Megjelent a TIM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának összefoglaló jelentése a kereskedelmi ágazatban működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálatáról (2022. március 21. - április 14.)
Az összefoglaló jelentés innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2022. június 29-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. július 20-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Hatályba lépett a módosított OTSZ
Mint korábban jeleztük, a Magyar Közlöny 2022. évi 66. számában megjelent a 8/2022. (IV. 14.) BM rendelet, amely módosította az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletet. Ezt, majd az egységes szerkezetben megjelent rendeletet több feldolgozásban bemutattuk. Emlékeztetőül az OTSZ alkalmazását nagyban segítő megoldásokra hívjuk fel olvasóink figyelmét. Tovább a cikkhez.

Ezt kell tudni az idei diákmunka szabályokról
Napokon belül elindul az idén már szja-mentes jövedelmet biztosító Nyári diákmunka program. A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönöz a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatására. A 25 év alattiaknak idén bevezetett szja-mentesség miatt minden eddiginél inkább megéri a nyári szünetben munkát vállalniuk. A fiatalokat számos munkaügyi előírás védi: egy diák például nem dolgozhat éjszaka, részére rendkívüli munkaidő sem rendelhető el. A napi munkaideje legfeljebb 8 óra lehet, a napi pihenőidő is hosszabb, és nem osztható el egyenetlenül. Tovább a cikkhez.

A dolgozót és a céget is megbetegítheti a rosszul berendezett iroda
A dolgozók munkahelyi komfortérzetének csökkenése pszichológiai tüneteket is okozhat, ami kihatással lehet a közösségben uralkodó légkörre és a munkafolyamatokra is. A nyílt terű irodákban (open office) fokozottan jelen lehet a komforthiányos állapot és az ebből fakadó frusztráció és elégedetlenség, ezért különösen fontos, hogy a munkáltatók a lehető leginkább ergonomikus munkakörnyezet megteremtésére törekedjenek. Az egyénre szabható munkaeszközök (például székek, monitorok) biztosítása mellett érdemes odafigyelniük az irodai tér adta lehetőségek minél hatékonyabb kihasználására és a dolgozói visszajelzésekre is. Tovább a cikkhez.

Minden harmadik irodai munkavállaló teljes mértékben vagy részben otthonról dolgozik
Minden harmadik irodai munkavállaló dolgozik teljes mértékben vagy részben otthonról, miközben a munkaadóknak csupán az ötöde megy bele abba, hogy az alkalmazottak minden munkanapjukat home office-ban tölthessék – derül ki az Epson friss magyarországi felméréséből. Az első hazai posztpandémiás kutatás szerint nem csak az otthoni munka megítélésében van szakadék a két oldal között: abban sincs egyetértés, mitől lesz jó a munkahely. Tovább a cikkhez.

40 millió forintot kapnak a selypi azbesztgyár dolgozóinak özvegyei
Nyolc év után 40 millió forintot ítélt meg a bíróság annak a két özvegynek, akiknek férje a korábban a Lőrinci és Zagyvaszántó határában működő cementgyár által kibocsátott szennyező anyagok miatt hunyt el daganatos betegségben. Tovább a cikkhez.