Hírlevél 2023.12.07.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkahelyi biztonság és egészségvédelem a mikro- és kisvállalkozásoknál
 2. A katasztrófakezelés társadalomformáló hatásai: konferencia Debrecenben
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • Tényleg felesleges a munkaegészségügy és az érdekegyeztetés?
  • Kezeljük emberként a vendégmunkásokat
  • Így használhatjuk munkavállalóként biztonságosan a ChatGPT-t
  • Van százötvenezer jó példa fogyatékossággal élő munkavállalóval kötött szerződésre
  • Az otthonok tűzvédelme advent idején
  • Mit tudnak a faanyagok, faalapú termékek? – Tűzzel szembeni viselkedési osztályaik
  • Égéskésleltetés a kezdetektől napjainkig

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munkahelyi biztonság és egészségvédelem a mikro- és kisvállalkozásoknál

A mikro- és kisvállalkozások a gazdasági növekedés, az innováció, a foglalkoztatás és társadalmi integráció fő motorjai; ezek alkotják az Unió gazdaságának gerincét.
A munkahelyi biztonságot és egészségvédelmet gyakran rosszul kezelik a mikro- és kisvállalkozásoknál, így a munkavállalók nagyobb kockázatnak vannak kitéve a baleseteket és a munkával kapcsolatos egészségügyi problémákat tekintve. Ez a kérdés kiemelten fontos szerepet kap a nemzeti munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi stratégiákban.
További részletek az EU-OSHA honlapján itt olvashatók.

A katasztrófakezelés társadalomformáló hatásai címmel konferenciát rendeztek Debrecenben

Debrecenben 2023 november 23-24-én szervezték az V. Interdiszciplináris Konferenciát a Kárpát-Medencei Magyarság Helyzetéről. A 13 szekcióban zajló tanácskozás V. szekciója az önkéntesek, ezen belül az önkéntes tűzoltók felkészültségének fejlesztésére koncentrált. Tovább a részletekhez.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2023. december 12-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. január 11-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. január 31-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Tényleg felesleges a munkaegészségügy és az érdekegyeztetés?
Sokan azt mondják, teljesen felesleges az évi egyszeri vérnyomásmérésről szóló munkaegészségügy, pedig ez is életet menthet – mondta a KlikkTV Szempontok című műsorában Kiss Balázs, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés kommunikációs munkatársa, aki szerint ez az irány visszavezet a '20-as, '30-as évekbe, a munkavállalók még jobban kiszolgáltatottak lesznek. Tovább a cikkhez.

Kezeljük emberként a vendégmunkásokat
Nem képzetlen, illegális migránsok ők, hanem alapos kiválasztáson átesett értékes munkavállalók, akik dolgozni jönnek - mondja Küzmös László, a Get Work Trend minősített munkaerő-kölcsönző tulajdonosa. Elmondta, hogy idén a vártnál kevesebben érkeztek, jövőre akár 100.000 új munkahelyet is betölthetnek. Mi egy felelős foglalkoztató feladata a külföldiek kezelésében, a munkakörnyezetbe és a helyi közösségbe illesztésében? Tovább a cikkhez.

Így használhatjuk munkavállalóként biztonságosan a ChatGPT-t
Mivel a mesterséges intelligenciát (AI) alkalmazó eszközök segítségével növelhető a produktivitás sok munkavállaló beépítette ezen eszközök alkalmazását a mindennapi munkafolyamatokba. Az ESET kiberbiztonsági kutatói szerint azonban mielőtt megpróbáljuk kihasználni az innovatív AI eszközök előnyeit, meg kell tanulnunk biztonságosan, adataink veszélyeztetése nélkül igénybe venni azokat. Tovább a cikkhez.

Van százötvenezer jó példa fogyatékossággal élő munkavállalóval kötött szerződésre
Az Érték vagy! elnevezésű program keretében idén az év befogadó munkáltatója a Szerencsejáték Zrt. lett. Tovább a cikkhez.

Az otthonok tűzvédelme advent idején
Budapest tizedik kerületében, egy bevásárlóközpont parkolójában mutatta be a katasztrófavédelem az érdeklődőknek, hogy tűzvédelmi szempontból mire ügyeljenek az adventi időszakban. A látogatók közvetlen tapasztalatot szerezhettek arról, milyen gyorsan éghet ki egy szoba, ha az adventi koszorún felügyelet nélkül marad az égő gyertya. Tavaly szenteste három ilyen esethez is riasztották a tűzoltókat. Idén is több otthon gyulladt már ki gyertyák miatt. Tovább a cikkhez.

Mit tudnak a faanyagok, faalapú termékek? – Tűzzel szembeni viselkedési osztályaik
Tájékoztatásul, néhány jellemző fa és faalapú termékcsoporthoz rendelt, cikkünk írásakor hatályban lévő (vagy a kiadott legújabb termékszabványokba változtatás nélkül átemelt) bizottsági határozat táblázatát mutatjuk be a vizsgálat nélküli tűzzel szembeni viselkedési osztályba sorolás (CWFT) lehetőségeivel. Tovább a cikkhez.

Égéskésleltetés a kezdetektől napjainkig
Az égéskésleltetésben az áttörést a színháztüzek hozták meg. Ebben jelentős szerepe volt Magyar Országos Tűzoltó Szövetségnek. A hatóságok csak azt a készítményt fogadták el, amit a Szövetség jónak minősített. Mit jelent mindez ma? Tovább a cikkhez.