Hírlevél 2023.12.21.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Megjelentek a módosított Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek
 2. Jelentés a mezőgazdasági ágban történt célvizsgálatról
 3. Jelentés a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2023. III. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól
 4. Decemberi szabványok
 5. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba  
 6. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 7. Munkavédelmi hírek
  • Ünnepi rendezvények jogi kockázatokkal
  • Így gondoskodhat egy vállalat munkavállalói jövőjéről!
  • Átvihető-e jövő évre a ki nem vett szabadság?

Békés, szeretetteljes Karácsonyi Ünnepeket és sikerekben, egészségben gazdag, boldog Új Évet kívánok kollégáim és a magam nevében minden kedves olvasónknak, családjuknak, szeretteiknek. Köszönjük az egész éves figyelmet és jövőre is számítunk Önre itt, az online munkavédelmi hetilap hasábjain.

Üdvözlettel:
Kling Péter

Megjelentek a módosított Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek

Megjelent nyolc TvMI módosítása, valamint a lítiumion-akkumulátorok gyártásával és az e-autók töltésével, tárolásával kapcsolatos speciális tűzvédelmi megoldások egységes szerkezetben. Sok idő nincs a felkészülésre, mert 2024. február 1-től már érvényesek. Itt olvashatók a Védelem Online oldalán.

Jelentés a mezőgazdasági ágban történt célvizsgálatról

Megjelent a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának összefoglaló jelentése a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, halászati nemzetgazdasági ágban, valamint a feldolgozóiparon belül az élelmiszergyártási és italgyártási ágazatok területén működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálatáról (2023. szeptember 18 - október 13)
A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság a 2023. évi hatósági ellenőrzési tervnek megfelelően 2023. szeptember 18. és október 13. között lefolytatta a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, halászati nemzetgazdasági ágban, valamint a feldolgozóiparon belül az élelmiszergyártási és italgyártási ágazatok területén működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálatát.
Az ellenőrzés fő indoka az volt, hogy ezeknek a területeknek a vállalkozásai körében az elmúlt években nem történt hasonló jellegű vizsgálat, illetve egyes területeken az elmúlt időszakban nőtt a súlyos jogsértések száma.
Az Összefoglaló jelentés innen tölthető le.

Jelentés a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2023. III. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól

Megjelent a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának jelentése a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2023. III. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól.
A Jelentés innen tölthető le.

Decemberi szabványok

December elején 242 szabványváltozást történt. 150 új szabvány jelent meg, 68-at visszavontak, 10-et helyesbítettek, magyarul 15 szabvány jelent meg. A tűzvédelmet két szabvány érinti, kettő pedig a veszélyes áruszállítást szabályozza.
A Védelem Online oldalán itt olvasható bővebben.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba  

Szakmai – munka- és tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba naptári negyedévek első hónapjaiban (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. Mostantól még kb. 2 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2024. január 1-jétől él majd.

Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 100 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat, és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.

Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 
Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen itt
Szeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2024. január 11-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. január 26-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. február 07-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. február 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Ünnepi rendezvények jogi kockázatokkal
Az év végi céges és iskolai rendezvények közepette sokszor megfeledkezünk magunkról. Ez azonban nem kívánt mellékhatásokkal járhat, így érdemes betartani pár alapvető szabályt. Dr. Szabó Gergely Gábor ügyvéd segítségével összeszedtünk pár jó tanácsot, hogy mire érdemes odafigyelni munkavállalóként. Tovább a cikkhez.

Így gondoskodhat egy vállalat munkavállalói jövőjéről!
Hogyan mutathatja ki manapság egy munkáltató, akár a szavakon túl, hogy igazán elkötelezett a munkavállalói jövője iránt? Egy kompetitív piacon nehéz olyan megoldást találni, ami különleges, és ami kézzelfogható megoldást kínál a dolgozók számára. A nyugdíjpénztári hozzájárulással, mint juttatási formával a munkáltató segíti a munkavállalót az időskori öngondoskodásban, nem csak a jelenére, de a jövőjére is gondol ezáltal, mely biztonságérzetet ad neki. Tovább a cikkhez.

Átvihető-e jövő évre a ki nem vett szabadság?
Érdemes minden esetben megvizsgálni, hogy kellően megalapozott-e a szabadság átvitele a következő esztendőre, mert egy esetleg munkaügyi ellenőrzés során problémát jelenthet a helytelenül átcsúsztatott szabadság. Tovább a cikkhez.