Hírlevél 2024.01.11.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkavédelmi tanácsadó szolgálatnak feltett kérdések és válaszok
 2. Hol nem kötelező tűzvédelmi szabályzat készítése?
  • Mekkora a legnagyobb helyiség befogadóképessége?
  • Mekkora a kereskedelmi szálláshely befogadóképessége?
  • A foglalkoztatottak száma alapján hol nem kötelező tűzvédelmi szabályzat készítése
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • Elektromos gépjármű – bűnbak vagy időzített bomba?
  • Az oltólándzsa használatát tanulták a mentorok
  • Leáldozott a munkahelyi tűzvédelemnek
  • Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?
  • Tűzesetek vizsgálata és tapasztalatai konferencia előadásai

Üdvözlettel:
Kling Péter

A munkavédelmi tanácsadó szolgálatnak feltett kérdések és válaszok gyűjteménye

Megjelent az NGM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatója a munkavédelmi tanácsadó szolgálatnak feltett kérdésekkel kapcsolatban.
Bővítésre került a munkavédelmi tanácsadó szolgálatnak feltett kérdésekre adott válaszok, tájékoztatások gyűjteménye. A válaszok a közzétételük napján érvényes előírásokon alapulnak, ezért felhívjuk a figyelmet, hogy az előírásokat, azok alkalmazása esetén ellenőrizni szükséges.
A szolgálatnak feltett kérdések és válaszok innen érhetők el.

Hol nem kötelező tűzvédelmi szabályzat készítése?

1) Mekkora a legnagyobb helyiség befogadóképessége?
A legnagyobb helyiség befogadóképessége az egyik feltétel. A látszólag egyszerű feladat mögött is több kérdés húzódik. Hány négyzetméteres az 50 főnél kisebb befogadóképességű helyiség? Vegyünk néhány példát, amire a cégeknek, szervezeteknek választ kell adni. Tovább a cikkhez.

2) Mekkora a kereskedelmi szálláshely befogadóképessége?
Itt nem a legnagyobb helyiség, hanem a teljes szálláshely befogadóképessége a feltétel. Itt is több kérdés húzódik. Vegyünk néhány példát, amire a cégeknek, szervezeteknek választ kell adni. Tovább a cikkhez.

3) A foglalkoztatottak száma alapján hol nem kötelező tűzvédelmi szabályzat készítése
A foglalkoztatottak száma az egyik feltétel. Emögött is több kérdés húzódik. Vegyünk néhány példát, amire a cégeknek, szervezeteknek választ kell adni. Tovább a cikkhez.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2024. január 15-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. január 26-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. február 07-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. február 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Elektromos gépjármű – bűnbak vagy időzített bomba?
Nagyon sok aggódó, gúnyos vagy éppen kárörvendő hozzászólással lehet találkozni az elektromos gépjárművek tüzei kapcsán – és ebben a médiának is felelőssége van. Vajon az elektromos gépjárművek kapcsán tényleg csak hangulatkeltésről van szó, amikor valaki „időzített bombának” nevezi őket? Jóval veszélyesebbek, mint a hagyományos autók, vagy csak máshol vannak a kockázatok? Tovább a cikkhez.

Az oltólándzsa használatát tanulták a mentorok
A világszerte tapasztalható tendenciáknak megfelelően Magyarországon is egyre gyorsuló ütemben emelkedik az elektromos meghajtású járművek száma. Ez a trend az elektromos autók esetleges meghibásodásából adódó tűzesetek kockázatát is növeli. Ezeknél a járműveknél a legnagyobb problémát az akkumulátorcsomag égése jelenti. Az oltáshoz, hűtéshez használható oltólándzsa alkalmazásáról tartott mentori képzést a tűzoltósági szakterület január 10-én Budapesten. Tovább a cikkhez.

Leáldozott a munkahelyi tűzvédelemnek
A Tűzvédelmi Szabályzat és az éves tűzvédelmi oktatás kötelezettsége január 1-jétől jelentősen vissza lesz véve. Ki kell egészíteni a Tűzvédelmi Házirendeket. Tovább a cikkhez.

Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?
Decemberben az Országgyűlés eltörölte az általánosan kötelező orvosi alkalmassági vizsgálatot, bár a jogszabály és a munkáltató is meghatározhat olyan munkaköröket, ahol ez továbbra is kötelező lesz. Vajon hogy fog kinézni a gyakorlat, és ez mit jelent a munkavállaló és a munkáltató számára? Tovább a részletekhez.

Tűzesetek vizsgálata és tapasztalatai konferencia előadásai
Immár hetedik alkalommal rendezte meg a „Tűzesetek vizsgálata és tapasztalatai” elnevezésű konferenciát a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács és a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága. A 2023. július 5-én Kecskeméten megtartott rendezvény megszervezésében a Bács-Kiskun Vármegyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja, valamint az MMK Tűzvédelmi Tagozat és a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesület is részt vett.
Az előadások ide kattintva tekinthetők meg.