Hírlevél 2024.02.29.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Márciustól emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok
 2. Álláspályázat munkavédelmi referens munkakör betöltésére
 3. Februári szabványok – Tűzbiztonság szakszótár
 4. Biológiai kockázatbecslés 2024 cd
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és vidéken is
 6. Munkavédelmi hírek
  • Tűzvédelemről tájékozódtak a közös képviselők
  • Ezekért a fejlesztésekért térnének vissza az irodába a hibrid munkarendben dolgozó munkavállalók
  • Túl kevés a hatósági munkaügyi ellenőrzés?
  • Mennyi idő alatt gyullad meg a konyha?

Üdvözlettel:
Kling Péter

Márciustól emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok

A kormány kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését – hangsúlyozta pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
Cél a munkavállalók védelme.
A további részletek itt olvashatók.

Álláslehetőség

A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya pályázatot hirdet Kormányzati szolgálati jogviszony keretében munkavédelmi referens munkakör/feladatkör betöltésére.
A részletek itt olvashatók.

Februári szabványok – Tűzbiztonság szakszótár

Február elején 286 szabványváltozást történt. 133 új szabvány jelent meg, 115-öt visszavontak, 20-at helyesbítettek, 9-et módosítottak, magyarul 9 szabvány jelent meg. A tűzvédelem szakterületet két szabvány érinti: tűzbiztonság szakszótár és sprinkler szivattyúk. Javaslunk egy kis kikacsintást a társadalmi biztonságra. A sok helyesbítéssel pedig helyreáll a szakmai rend.
Tovább a részletekhez.

Biológiai kockázatbecslés 2024 cd

Megújult a Biológiai kockázatbecslés cd kiadványunk!
A „61/1999. (XII. 1.) EüM rendelet a biológiai tényezők hatásának kitett munkavállalók egészségének védelméről” rendelet 2024-es módosítása értelmében a biológiai kockázatbecslés elvégzése munkaegészségügyi szaktevékenységnek minősül, tehát foglalkozás-egészségügyi orvos vagy az általa megbízott és jogosult személy feladata lett.

Ezért a cd-n lévő tartalom elsősorban foglalkozás-egészségügyi orvosoknak hasznos, de a munkavédelmi szakemberek is maximálisan tudják hasznosítani, mert dokumentum-alapon végzi az elemzéseket. Lehetőség (és szükség is) van a két szaktevékenység összehangolására, illetve a fokozott együttműködésre. 

A cd-n 90 féle kockázatra (fertőzésre, betegségre) kidolgozott biológiai kockázatbecslés található.
A kockázatbecslés készítőjének csak a helyszínre kell adaptálnia, meghatározva a kockázati szinteket és a bekövetkezés valószínűségét.
Ezeken felül más fontos dokumentumok is megtalálhatók a cd-n, pl. „Foglalkozás-egészségügyi szolgáltatókra kidolgozott minta munkavédelmi dokumentációk”. 

Megtalálható a cd-n néhány olyan dokumentum-csomag is, amiket külön is meg lehet venni (itt, a webáruházunkban), de ezek is mind rajta vannak ezen a cd-n, mert hasonló a téma és hasznos segítséget nyújtanak a biológia kockázatértékeléshez: 

A cd tartalma ezen a linken megtekinthető.
Bővebb infó és megrendelés a webáruházunkban, ezen a linken.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2024. március elején Budapesten, Kecskeméten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők.
 • 2024. március elején Budapesten, Dorogon: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők.    .
 • 2024. március 20-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. április 10-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. április 18, 19-én Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2024. április 19-én Budapesten: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2024. május elején Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. május végén Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Tűzvédelemről tájékozódtak a közös képviselők
A Lánglovagok Egyesület előadásán résztvevők átfogó képet kaphattak a lakóépületek tűzvédelmi szabályairól, problémáiról.
Közös képviselők, társasházkezelők, ingatlankezelők, társasházak intézőbizottságának, lakásfenntartó szövetkezetek igazgatóságának tagjai részére tartott tűzvédelmi előadást a Lánglovagok Egyesület Budapesten. A Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban február 22-én tartott tájékoztatón több mint 70-en vettek részt. Tovább a részletekhez.

Ezekért a fejlesztésekért térnének vissza az irodába a hibrid munkarendben dolgozó munkavállalók
A felmérésben megkérdezettek majdnem felét az ingyenes étel és ital arra ösztönözné, hogy visszatérjenek az irodai munkavégzéshez. Tovább a cikkhez.

Túl kevés a hatósági munkaügyi ellenőrzés?
Kevésnek tartja a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a hatósági munkaügyi ellenőrzések gyakoriságát, és érdemi változást sürget. Tovább a cikkhez.

Mennyi idő alatt gyullad meg a konyha?
A német biztosítók kutató intézete, az IFS, egy interaktív videós anyaggal teszi szemléletessé, hogy mitől keletkezik, és milyen gyorsan terjed egy tűz a konyhában, amely a lakástüzek 40%-ának forrása. Oktatási anyagként is kiváló. Tovább a cikkhez.