Hírlevél 2024.03.14.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2024. február
 2. Rákkeltő, mutagén vagy reprodukciót károsító anyagokkal végzett tevékenység bejelentése
 3. Egyéni védőeszközök útmutató: letölthető kiadvány
 4. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba
 5. Márciusi szabványok – magyar nyelven is
 6. Zsebtörvénytár frissítés
 7. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és vidéken is
 8. Munkavédelmi hírek
  • A munkaügyi perek határmezsgyéjén
  • Túl zajosak az irodák a pénzügyi területen dolgozó nőknek az Egyesült Királyságban
  • Új trend terjed a munkaidő-beosztásban: dolgozz akkor, amikor a teljesítőképességed csúcsán vagy
  • Tűzoltó konténer: az oltáshoz minden, egyben
  • Ez lehet az oka a visegrádi Hotel Silvanusban keletkezett hatalmas tűznek + videó

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2024. február

A szakterületünket érintő legfontosabb jogszabály- és szabányváltozások jegyzéke ezen a linken tekinthető meg.

A változások közül az alábbi jogszabályok emelhetők ki:

Kormány honlapján 2016-22-ig a régi mv megtárgyalása, majd 2027-ig felkészülés a minisztereknek az 1003/2024. (I. 11.) Korm. határozatában a Munkavédelem Nemzeti Politikájáról – alapján.
Megjelent: MK 4/2024 (01. 11.) Hatályos: 2024. 01. 12.

4/2024. (I. 18.) ÉKM rendelet a közúti járművezetők pályaalkalmassági vizsgálatáról szóló 41/2004. (IV. 7.) GKM rendelet módosításáról.
Megjelent: MK 2/2024 (01. 09.) Hatályos: 2024. 02. 02.

10. § (1)
(1a) Az 1978. április 1. után megszerzett pályaalkalmassági minősítés kiadására irányuló írásbeli kérelemre a vizsgaközpont az általa meghatározott szabályzat szerinti díj megfizetése esetén a minősítés meglétéről igazolást ad ki, vagy tájékoztatja az ügyfelet annak hiányáról.

Új jogszabályok:

55/2023. (XII. 28.) GFM rendelet a daganatos megbetegedés kockázatát megnövelő eljárások, tevékenységek nem teljes körű, tájékoztató jegyzéke Auramin gyártás.
Hatályos: 2024. 04. 01.

1/2024. (I. 18.) BM rendelet a vízügyi és a vízvédelmi hatósági eljárások igazgatási szolgáltatási díjairól szóló 13/2015. (III. 31.) BM rendelet módosításáról.
Megjelent: MK 2/2024 (01. 09.) Hatályos: 2024. 02. 18.

Bővebben a fenti vagy ezen a linken.

Rákkeltő, mutagén vagy reprodukciót károsító anyagokkal végzett tevékenység bejelentése

Megjelent az NGM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatója a rákkeltő, mutagén vagy reprodukciót károsító anyagokkal végzett tevékenység bejelentésével kapcsolatosan.

A munkájuk során rákkeltő anyagokkal és mutagénekkel kapcsolatos kockázatoknak kitett munkavállalók védelméről szóló 2004/37/EK irányelv módosításáról szóló, 2022. március 9-i (EU) 2022/431 európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelés céljából, 2024. április 1-jei hatályba lépéssel módosult a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) 63/C. §-a (módosította: 2022. évi LXXIV. törvény 32. §-a). Az irányelvi előírásoknak megfelelően bővül a munkáltató bejelentési kötelezettsége a reprodukciót károsító anyagokkal.

Az Mvt. 63/C. §-a szerinti első bejelentést, vagy ha korábban már megtörtént a rákkeltő vagy mutagén anyagokkal végzett tevékenység bejelentése, a reprodukciót károsító anyagokkal kapcsolatos adatokra is kiterjedő bejelentést, változás bejelentésként legkésőbb 2025. január 10-ig kell megküldeni a tevékenység helye szerint területileg illetékes fővárosi és vármegyei kormányhivatalhoz mint munkavédelmi hatósághoz.

Részletes tájékoztatás itt olvasható.
Bejelentéshez szükséges nyomtatvány innen érhető el.
A pótlap innen tölthető le.

Egyéni védőeszközök útmutató: letölthető kiadvány

Megjelent a munkáltatóknak, és munkavállalóknak szóló munkavédelmi ismereteket tartalmazó útmutató.
Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés biztosítása érdekében a munkáltatónak kockázatértékelés alapján megelőző és védelmi intézkedéseket kell tennie. Ennek sorrendiségét tekintve a kollektív műszaki védelem kialakítása az elsődleges feladata, a veszélyes helyett veszélytelen vagy kevésbé veszélyes alkalmazása, illetve munkaszervezési intézkedések megtétele és az egyéni védelem. A fizikai veszélyforrások, veszélyes anyagok, biológiai és egyéb hatások, helyzetek komplex védelmet igényelhetnek az érintettek számára. A megfelelő egyéni védőeszköz használata egyes munkahelyeken, munkakörökben sokszor nélkülözhetetlen, számos esetben ez jelenti a védekezést a kockázatokkal szemben.

Az ismeretekről az elkészült „Szaktevékenységek – Egyéni védőeszközök”című útmutatóban kapunk tájékoztatást.
Az útmutatóban ismertetjük a legfontosabb jogszabályi követelményeket, szabványokat, a munkáltatói és munkavállalói kötelezettségeket és jogosultságokat, az egyéni védőeszközök kategóriáit, valamint a juttatások, dokumentációk és felülvizsgálatok rendjét.
A tudásanyag elsajátítása ellenőrző kérdések alapján tesztelhető, amelyhez megoldókulcs is letölthető.
A szakmai anyag alkalmas a munkavédelmi alapismeretek online eszköztárának kialakítására.

Az útmutató itt érhető el.
Az ellenőrző kérdések innen tölthetők le.
A megoldókulcs pedig innen érhető el.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba  

Szakmai – munka- és tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba naptári negyedévek első hónapjaiban (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. Mostantól kb. 3 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2024. április 1-jétől él majd.

Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 100 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat, és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.

Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen itt
Szeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Márciusi szabványok – magyar nyelven is

Március elején 304 szabványváltozást történt. 150 új szabvány jelent meg, 110-et visszavontak, 5-öt helyesbítettek, 25-öt módosítottak, magyarul 14 szabvány jelent meg. A tűzvédelmet mindössze négy változás érinti. Két vizsgálati és két épületgépészeti, valamint a magyar nyelven megjelent robbanóképes közegekre vonatkozó szabványokra hívjuk fel a figyelmet.
További részletek itt olvashatók.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez!
Aki régebben megvette a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát.
Ha Önnek még nincs meg a cd, a webáruházunkban tudja megrendelni.
Ha több mint 1 éve vette a cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítéshez szükséges jelszót. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítésekhez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a mindig friss, havonta új Zsebtörvénytárat)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – naprakészen tartott – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben ezen a weboldalon olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2024. április 10-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. április 18, 19-én Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2024. április 19-én Budapesten: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2024. május elején Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. május végén Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

A munkaügyi perek határmezsgyéjén
A bírósági hatáskör kérdésében, vagyis a megfelelő – általános hatáskörű vagy munkaügyi – bíróság kiválasztásában annak van jelentősége, hogy a keresetlevélben megjelölt, érvényesítendő jog a munka- vagy a polgári jog területére tartozik-e. Ám előfordulhatnak határesetek, ahol még ez az elv sem ad kellő eligazítást. Tovább a cikkhez.

Túl zajosak az irodák a pénzügyi területen dolgozó nőknek az Egyesült Királyságban
A női bankárok több mint fele szerint a kollégák közötti fecsegés a leginkább zavaró, de a munkahelyi videohívások is zavarják őket munkájuk során. Tovább a cikkhez.

Új trend terjed a munkaidő-beosztásban: dolgozz akkor, amikor a teljesítőképességed csúcsán vagy
Bagoly vagy pacsirta? – mindenki hallotta már a kérdést és be is tudja sorolni saját magát valamelyik táborba. Nem ördögtől való tehát az a gondolat, hogy a munkavállalókból úgy lehet a legtöbbet kihozni, ha megengedjük nekik, hogy akkor végezzék a munkájukat, amikor kedvük van hozzá, illetve amikor a biológiai órájuk és a körülményeik a teljesítményük maximumát hozzák ki belőlük. Tovább a cikkhez.

Tűzoltó konténer: az oltáshoz minden, egyben
Elsősorban létesítményi környezetben lehet jó eszköz a cseh JETEX tűzoltó konténere, amely a leírások alapján a telepített, magasnyomású vízköddel oltó sprinklerrendszerek előnyeit egyesíti egy viszonylag könnyen mozgatható és telepíthető csomagban. Tovább a cikkhez.

Ez lehet az oka a visegrádi Hotel Silvanusban keletkezett hatalmas tűznek + videó
Utómunkálatokat végeznek a tűzoltók a visegrádi Hotel Silvanusban, miután eloltották a szombat délelőtt keletkezett tüzet – közölte a katasztrófavédelem szombat délután a honlapján. A szálloda vezetésének tájékoztatása szerint a tűzben senki sem sérült meg. Tovább a cikkhez.