Hírlevél 2024.03.21.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Mesterséges intelligencia a munkavállalók számára: figyelembe veszi-e a munkavállalók biztonságát és egészségét?
 2. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba  
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • Tűzállósági vizsgálattal kapcsolatos szabványok magyarul
  • Robbanóképes közegek – szabványok magyar nyelven
  • Mozgás ide vagy oda, kimutatták, hány óra ülőmunka káros menthetetlenül az egészségre
  • A munkavállalók készségfejlesztése elmaradásban van, pedig fenekestül felfordul a munka világa
  • A munkahelyi együttműködés 7 aranyszabálya, amiről sokan még csak nem is hallottak
  • Munkahelyi balesetek és munkavédelem az egészségügyben

Üdvözlettel:
Kling Péter

Mesterséges intelligencia a munkavállalók számára: figyelembe veszi-e a munkavállalók biztonságát és egészségét?

A digitalizáció átalakítja a munkahelyeket, és így a mesterséges intelligencián alapuló munkavállalói irányítási (AIWM) technológiák a munkahelyi biztonság és egészségvédelem (OSH) kiemelt területévé válnak.

Legújabb tanulmányunk a mesterséges intelligencia és a munkahelyi irányítás dinamikájának alakulása közötti kapcsolatot vizsgálja, szabadalmi adatok felhasználásával elemezve a mesterséges intelligencián alapuló vezetői technológiákat, azok tervezett funkcióit és integrációját az egyes ágazatokban, valamint a munkavállalók biztonságát és egészségét érintő potenciális új kockázatokat.

A dokumentum az AIWM-technológiák stratégiai felügyelete mellett érvelve rámutat, hogy az ilyen szabadalmaztatott technológiáknak csak egy kis része irányul a munkavállalók jólétének javítására, és kiemeli, hogy a munkavédelmi szempontoknak szerves részét kell képezniük a tervezési és végrehajtási folyamatnak.

Tekintse meg a vitaanyagot: itt.
A mesterséges intelligencia munkavállalói irányításban betöltött szerepének teljes körű megismerése érdekében olvassa el az összes kapcsolódó kiadványt.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba  

Szakmai – munka- és tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba naptári negyedévek első hónapjaiban (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. Mostantól még kb. 2 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2024. április 1-jétől él majd.

Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 100 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat, és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.

Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen itt
Szeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2024. április 10-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. április 18, 19-én Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2024. április 19-én Budapesten: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2024. május elején Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. május végén Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Tűzállósági vizsgálattal kapcsolatos szabványok magyarul
Az MSZT 2024 márciusában kettő tűzállósági vizsgálattal és osztályba sorolással kapcsolatos szabványt jelentetett meg magyar nyelven európai uniós pályázati forrásból. Ezekre hívjuk fel a figyelmet. Tovább a cikkhez.

Robbanóképes közegek – szabványok magyar nyelven
A Magyar Szabványügyi Testület 2024. március 1-jén az MSZ EN ISO/IEC 80079 sorozat három további részének magyar nyelvű változatát tette közzé. Ezeket ismertetjük. Tovább a cikkhez.

Mozgás ide vagy oda, kimutatták, hány óra ülőmunka káros menthetetlenül az egészségre
Azt már eddig is tudtuk, hogy az emberi test mozgásra termett, és a sok ülés egyértelműen káros az egészségünkre. A San Diegói Kaliforniai Egyetem (UCSD) új tanulmánya most többet mond ennél, rengeteg adat és a mesterséges intelligencia (AI) segítségével kimutatták, hol húzódik a határ az üléssel töltött órák számát illetően. Rossz hír, hogy a nagyobb mennyiségű testmozgás sem teszi semmissé a túl sok ülésből eredő betegségek kockázatát. Tovább a cikkhez.

A munkavállalók készségfejlesztése elmaradásban van, pedig fenekestül felfordul a munka világa
A generatív mesterséges intelligencia (AI) térnyerésével a munkavégzéshez szükséges készségek 2030-ra várhatóan 68%-kal változnak majd világszerte 2016-hoz képest. Ennek ellenére a LinkedIn legfrissebb jelentése szerint a vállalkozások jelentős része Európa-szerte lemaradásban van azzal kapcsolatban, hogy felkészítse a munkaerőt a mesterséges intelligencia használatára. Tovább a cikkhez.

A munkahelyi együttműködés 7 aranyszabálya, amiről sokan még csak nem is hallottak
Léteznek olyan rejtélyesnek tűnő, ám mégis nagy hatással bíró munkahelyi szabályok, amelyekről sokan még csak nem is hallottak? Vajon mindenki tisztában van-e a munkahelyi együttműködés irányelveivel? Milyen következményekkel járhat azok megsértése? Akár a munkaviszony felmondásához is vezethet? Fedezd fel a munkahelyi együttműködés 7 aranyszabályát, amelyekről mindenkinek tudnia kellene! Tovább a cikkhez.

Munkahelyi balesetek és munkavédelem az egészségügyben
Bár minden munkáltató és munkavállaló azt szeretné, hogy ne történjen baleset a munkavégzés során, ez még a szabályok betartása mellett is számos esetben elkerülhetetlen. Természetesen mindkét fél részéről törekedni kell a prevencióra, a megelőző előírások betartására és betartatására. Amennyiben mégis megtörténik a baleset, fontos tudni, hogyan kell eljárnia a munkáltatónak. Tovább a cikkhez.