Hírlevél 2024.03.28.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Veszélyes anyaggal végzett tevékenységek munkavédelmi célvizsgálata
 2. Biztonság és jóllét a munkahelyen és otthon: mindenkinek joga van a boldoguláshoz
 3. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba  
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • Veszélyes üzem? - Ezeken a területeken több a munkahelyi baleset, mint az építőiparban
  • Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Így lehet eldönteni
  • A fémek nem éghetők, de poraik robbanóképesek – Mitől függ a robbanásveszély?
  • Automatizált karanténkonténer elektromos gépjárműveknek
  • Az első beépített vízzel oltó rendszer napelemekhez

Üdvözlettel:
Kling Péter

Veszélyes anyaggal végzett tevékenységek munkavédelmi célvizsgálata

Megjelent az NGM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatója a veszélyes anyaggal végzett tevékenységek munkavédelmi célvizsgálatáról.

A munkavédelmi hatóság a 2024. évi országos hatósági ellenőrzési tervében meghatározásra került a veszélyes anyaggal végzett tevékenységek munkavédelmi célvizsgálata.
A veszélyes anyag használatára, és a munkavállalókat érő vegyi anyag expozíciós határértékekre vonatkozó munkavédelmi jogszabályok változása miatt szükségessé vált egy átfogó országos ellenőrzés, amely ráirányítja a figyelmet a vegyi anyagok veszélyeire, az új határértékek betartásának fontosságára, ezzel elősegítve a munkavállalók egészségének hosszú távú megőrzését.

A célvizsgálatra 2024.04.01 - 2024.05.31. közötti időszakban kerül sor.

Az országos átfogó ellenőrzés várhatóan növelni fogja a veszélyes anyagokkal végzett tevékenységek tudatosságát a munkáltatók és a munkavállalók részéről is.
A célvizsgálat témája azért is kiemelt fontossággal bír, mivel az Európai Unióban a rosszindulatú daganatos megbetegedések tekinthetők a foglalkozással összefüggő halálesetek elsődleges okának, amelyek főként a munkahelyi veszélyes anyag expozícióra vezethetők vissza.

A vizsgálati szempontok ide kattintva érhetők el.

Biztonság és jóllét a munkahelyen és otthon: mindenkinek joga van a boldoguláshoz

Kiváltságnak tűnhet, hogy biztonságos környezetben dolgozhat és minőségi időt tölthet a családjával. Az EU-ban azonban ezek minden munkavállalót megillető jogok.
Az EU prioritásként kezeli az Ön jóllétét, a heti munkaidő 48 órában történő korlátozásától kezdve a munkanapok közötti elegendő pihenésen át a magánélethez szükséges szabadidő biztosításáig.
Ide tartozik az is, hogy minden tevékenységi ágazatban biztosítani kell a biztonsági és egészségvédelmi minimumkövetelményeknek való megfelelést, valamint biztosítani kell a felszólaláshoz való jogot, ha úgy érzi, valami nincs rendben.
A szociális jogok európai pillérének és az ahhoz kapcsolódó cselekvési tervnek a célja, hogy megkönnyítse a karrierépítést és a teljes értékű életet, hogy ne kelljen választani a kettő között.
További részletek az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség honlapján itt olvashatók.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba  

Szakmai – munka- és tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba naptári negyedévek első hónapjaiban (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. Mostantól még 1 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2024. április 1-jétől él majd.

Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 100 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat, és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.

Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen itt
Szeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2024. április 10-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. április 18, 19-én Budapesten:7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2024. április 19-én Budapesten:5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2024. május elején Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2024. május végén Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Veszélyes üzem? - Ezeken a területeken több a munkahelyi baleset, mint az építőiparban
Jóval több nem halálos sérülés történik az irodai adminisztratív területeken, mint a jóval veszélyesebbnek tartott bányászatban. A szakértők azt is elmondták, mi ennek az oka. Tovább a cikkhez.

Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Így lehet eldönteni
A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket lehet-e nem munkaviszonyban, hanem például megbízási jogviszonyban szabályosan és jogszerűen ellátni. Tovább a cikkhez.

A fémek nem éghetők, de poraik robbanóképesek – Mitől függ a robbanásveszély?
Egyre gyakoribb a különleges fémek alkalmazása és feldolgozása. Az éghető szilárd anyagokról és azok porairól részletes ismereteink vannak. Mit érdemes tudnunk a nem éghető fémekről, és a nem éghető fémek porok veszélyeiről? Tovább a cikkhez.

Automatizált karanténkonténer elektromos gépjárműveknek
Az EmiControls Q-Container nevű eszköze gyakorlatilag „minden egyben”-eszközként nyújt megoldást az elektromos gépjárművek elkülönítésére: beépített füst- és hőérzékelők, vízködös oltórendszer, leeresztőszelep segíti a baleset utáni megfigyelést. Tovább a cikkhez.

Az első beépített vízzel oltó rendszer napelemekhez
A tetőre telepített napelemes rendszerek oltása az észlelési, vonulási idő, valamint a napelem és a tetőhéjazat közötti oltás nehézségei miatt komoly problémákba ütközik. A nagy tetőszerkezeten keletkező kisebb tüzek is súlyos következményekkel (üzemszünet, bevételkiesés) járhatnak. A Minimax egy vadonatúj, napelemes környezetbe telepített, vízzel oltó rendszert mutatott be PVProtect néven. Tovább a cikkhez.