hírlevél 2018.06.07.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Tájékoztató a nyári diákmunka munkavédelmi kérdéseiről
 2. Tűzvédelmi szakvizsga oktatási anyagok oktatásszervezőknek
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 4. Munkavédelmi hírek
  • A munkáltatók többsége nem tartja be a munkavédelmi szabályokat
  • A fővárosban történik a legtöbb munkabaleset
  • Szakmai fórum a hazai gyártású gépjárműfecskendők kapcsán
  • Hárman sérültek meg a nyírbátori hulladéktárólóban keletkezett tűzben

Üdvözlettel:
Kling Péter

Tájékoztató a a nyári diákmunka munkavédelmi kérdéseiről

Még mindig a nyári diákmunka, csak most más szemszögből: megjelent a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása a nyári diákmunka munkavédelmi kérdéseiről.
Minden évben középiskolás, főiskolás és egyetemista diákok ezrei vesznek részt a nyári munkákban, pénz- és tapasztalatszerzés céljából. Sokan szervezett munkahelyi gyakorlaton vesznek részt, mások életükben először dolgoznak teljes- vagy részmunkaidőben. A diákként szerzett munkahelyi tapasztalatok előnyt jelentenek a fiatalok számára, kiemelkedő lehetőségeket biztosítva a későbbiekben is fontos készségek elsajátítására, de foglalkoztatásuk a szükséges megelőző intézkedések hiányában fokozott kockázatot is jelenthet.
A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatója innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsga oktatási anyagok: oktatás/szakvizsga szervezőknek

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatója az új Tűzvédelmi Szakvizsga Törzsanyagokról 2018. április 16-tól hatályos.

Ez alapján mi elkészítettük az új képzési tematikák és oktatási segédanyagok, tesztek stb. komplett átdolgozását, sőt, már az elmúlt időszakban bekövetkezett jogszabályi változásokat tartalmazza (mert közben olyan is volt). Az új oktatási anyagunkat több Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság már ellenőrizte és rendben is találta a szakvizsgáink ellenőrzésekor.

Áprilisban hirtelen két szakvizsgánkat is ellenőrizték, ezen és ezen a linken meg tudja tekinteni a végzést: nem találtak kivetnivalót az általunk oktatott anyagban, ill. a munkánkban, ami garantálja, hogy Önnél is megfelelnek majd ezek az oktatási anyagok, ha Önhöz is beesik egy ellenőrzés és az általunk készített anyagból oktat.

Miben tudunk segíteni?
A tűzvédelmi szakvizsga anyagok – minden új változásnak megfelelő – módosításával mi már kész vagyunk, és ha Ön még nem csinálta meg, szívesen rendelkezésére bocsátjuk az általunk frissített (távoktatási) felkészülési segédleteket, ill. az oktatáson vetíthető prezentációkat, így Önnek nem kell ezzel bajlódnia. Áruk: 15.000 Ft/szakág (áfamentes).

Az ajánlat az alábbi szakágak/foglalkozási ágak tematikáira vonatkozik:

 • már kész vannak, tudjuk küldeni mindenestül: 1, 2, 3, 4, 12, 13, 14, 16 kategória
 • még készülnek: 5, 7, 15 szakágak

Ha Ön korábban már megrendelte tőlünk valamelyik foglalkozási ág oktatási anyagát: az új/átdolgozott oktatási anyagot a már ismert megrendelőlapon tudja megrendelni tőlünk, kibővítettük a rendelési lehetőséget a „csak frissítések”-kel. Ezeknek az ára 10.000 Ft (áfamentes).

Ha Ön még nem rendelt tőlünk ilyesmit, illetve amelyik foglalkozási ágra régebben nem rendelt oktatási anyagot, de most szeretne, a mostantól érkező megrendelésekre (természetesen) már a frissített/módosított, jelenlegi jogszabályoknak megfelelő anyagokat küldjük. Ezek ára továbbra is 15.000 Ft/foglalkozási ág, ebben benne van a távoktatási anyag is + egyéb extrák (bővebben a megrendelőlapon).

Továbbra is érvényes, hogy ha legalább 3 foglalkozási ág oktatási anyagát megrendeli 10% kedvezményt, ha pedig legalább 6 foglalkozási ág anyagát rendeli meg, akkor 20% kedvezményt adunk az árakból. Érvényes ez a „régebben megvásárolt, most frissített verziót újra megrendelt” anyagokra is és az újonnan rendeltekre is.

Mi van benne?
Megrendelés esetén minden törzsanyaghoz (a törzsanyag pdf-ben és doc-ban is) elküldjük Önnek az alábbi kiegészítéseket is:

 • PowerPoint prezentáció a vetítéshez
 • tesztlap
 • megoldókulcs a gyors javításhoz
 • a lebonyolításhoz szükséges segédanyagok, pl. felkérés, jelenléti ív minta, jegyzőkönyv
 • Wordben kitölthető bizonyítvány minta

Az oktatási anyag a tételes szabványokat nem tartalmazza, mivel az a jogszabály alapján nem forgalmazható, azok a Magyar Szabványügyi Testülettől – MSZT – egyénileg szerezhetők be, amely az Oktatásszervező feladata. Az ár nem tartalmazza a jogszabályi változások későbbi folyamatos aktualizálását, nyomon követését, ha lesznek esetleg később változások, azok követése – és átvezetése az oktatási anyagon – az Oktatásszervező további feladata.

Megrendelőlap ezen a linken található.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

Öt évvel ezelőtt változott a tűzvédelmi szakvizsga rendelet, ezért így az akkor viszonylag sokan szakvizsgáztak az alábbi foglalkozási ágakból:
4. Tűzgátló, füstgátló nyílászáró-szerkezetek beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
12. Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek alkalmazását, karbantartását végzők.
13. Beépített hő- és füstelvezető rendszerek telepítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
14. Erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatát végzők.
15. Tűzgátló tömítések beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
16. Tűzállóságot növelő burkolatok beépítését, karbantartását végzők.

Az akkor szakvizsgázók bizonyítványainak érvényessége mostanában fog tömegesen lejárni, nézze meg, hogy az Ön kollégáinak meddig érvényes. Most vidéken is tartunk szakvizsgákat azokon a környékeken, ahol öt éve is volt csoport, így jóval kevesebb utazással aktualizálni tudja ezeket.

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2018. június 21-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. június 28-án  Budapesten: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők  ÚJ és ÚJÍTÓ is  
 • 2018. június 29-én  Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2018. július 09-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2018. július 26-án  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

A munkáltatók többsége nem tartja be a munkavédelmi szabályokat
Minimális javulás tapasztalható a munkavédelmi szabályok betartásában az első negyedévben Magyarországon az egy évvel korábbi szinthez képest, az ellenőrzött 3045 munkáltató 71,5 százalékánál találtak szabálytalanságot az ellenőrök, ami 5,4 százalékpontos javulást mutat az előző év azonos időszakához képest. Tovább a cikkhez.

A fővárosban történik a legtöbb munkabaleset
2018 első negyedévében 4.541 munkabalesetet regisztrált a Pénzügyminisztérium (PM) Munkavédelmi Főosztálya, ez valamivel kevesebb, mint az elmúlt két évben. Statisztikailag legveszélyeztetettebbek a fővárosban, a feldolgozóiparban dolgozó középkorú férfiak. Tovább a cikkhez.

Szakmai fórum a hazai gyártású gépjárműfecskendők kapcsán
A szakmai találkozót a BM Heros Zrt. telephelyén tartották május 30-án, szerdán. Itt fejlesztik és állítják össze a hazai gyártású gépjárműfecskendőket, ennek a munkának a folyamatába nyerhettek tegnap betekintést a Magyar Rendvédelmi Kar és a Magyar Tűzoltó Szövetség képviselői. Tovább a cikkhez.

Hárman sérültek meg a nyírbátori hulladéktárólóban keletkezett tűzben
Hárman könnyebben megsérültek és több mint 2500 embernek kellett elhagynia otthonát, vagy a környező üzemekben lévő munkahelyét, amikor kigyulladt egy gyár hulladéktárolója csütörtök délután Nyírbátorban. Tovább a cikkhez.